
Horeca Vlaanderen vraagt een heropening op 1 april, en stelt daarvoor een veiligheidsprotocol voor. Dat meldt de organisatie in een persbericht. "Safe Spring", zo luidt het motto van de campagne waarin de horeca naar voren wordt geschoven als een "bondgenoot om vol te houden". Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) wil dan weer dat ondernemers die dat wensen al vanaf 15 maart hun terrassen kunnen openstellen, en dat alle horeca vanaf 3 april aan de slag kan gaan.
De sluiting van de horeca zal volgens het ministerieel besluit dat nu geldt tot 164 dagen oplopen, bij discotheken tot ruim het dubbele. De gevolgen voor ondernemers zijn dan ook groot: "Ruim 30.000 horecazaken zijn op dit moment nog gesloten, ruim 50 pct zal tegen april met het faillissement flirten", volgens een persbericht van NSZ. Het geschatte omzetverlies van 2021 loopt ondertussen op tot 2,2 miljard euro, schat Horeca Vlaanderen.
Daarom start de organisatie met de campagne "Safe Spring", een voorstel om horecazaken op 1 april te laten heropenen met de nodige veiligheidsmaatregelen. Zo stelt ze bijvoorbeeld voor om in binnenruimten verplicht een CO2-meter te installeren, en het bedienend personeel een FFP2-mondmasker te laten dragen. "Veilig ondernemen voor de horeca-uitbater, veilig voor de klanten en een veilige lente voor de samenleving", zo ziet Horeca Vlaanderen de toekomst.
NSZ denkt gelijkaardig, maar verwacht een vroegere heropening. "Laat vanaf 15 maart zo veel mogelijk buitenactiviteit toe voor de horeca, zonder dat de bestaande financiële steun verdwijnt", stelt het syndicaat voor. "Vanaf zaterdag 3 april moet alle horeca aan de slag kunnen." NSZ vindt vooral dat het beleid van de regering niet rechtlijnig is. "Als de bubbel wordt uitgebreid, moet dat ook voor heropeningen het geval zijn", klinkt het. Beide organisaties wachten met vertrouwen het overlegcomité van vrijdag af.