Zoekveld

Opvallende stijging positieve testen wijst op sterke circulatie virus
14/07/2021 - 01:40

Het percentage positieve testen bij personen met COVID-klachten is de voorbije week opvallend gestegen en dat wijst op een sterke circulatie van het coronavirus in België. De deltavariant overheerst en de opflakkering treft vooral de jongeren. Dat heeft viroloog Steven Van Gucht woensdag gezegd tijdens de persconferentie van het Crisiscentrum.

In de week van 4 tot 10 juli kwamen er dagelijks gemiddeld 1.006 bevestigde besmettingen bij. Het gaat om een stijging met 83 procent in vergelijking met de zeven voorgaande dagen. Er werden in die periode zowat 60.500 tests uitgevoerd (-4 procent), de positiviteitsratio steeg licht tot 1,8 procent.

Het reproductiegetal - de mate waarin zieke personen anderen besmetten - bedraagt momenteel 1,03. Als die waarde boven 1 ligt, neemt de epidemie aan kracht toe.

Veel besmettingen worden volgens Van Gucht vastgesteld bij vertrekkende en terugkerende reizigers. "We zien ook een reële stijging van het aantal besmette personen. Bij personen met COVID-klachten is het percentage positieve testen de laatste tijd opvallend gestegen. Dit wijst op een sterke circulatie van het virus in België", legt Van Gucht uit.

De opflakkering treft voorlopig voornamelijk jongeren. "Maar als deze stijgende trend zich voortzet, verhoogt de kans dat ook kwetsbare mensen getroffen worden door het virus", benadrukt Van Gucht.

De helft van de nieuwe besmettingen wordt vastgesteld bij 24-jarigen of jonger. De piek in het aantal besmettingen lag de voorbije week bij de 17-jarigen.

De deltavariant zet verder door ten nadele van andere varianten: 63 procent van de besmettingen wordt momenteel veroorzaakt door de deltavariant. Vorige week was dat 50 procent.

De ziekenhuisopnames stijgen opnieuw, tot gemiddeld bijna 18 per dag in de week van 7 tot 13 juli (+11 procent). Momenteel liggen 239 coronapatiënten in de ziekenhuizen, van wie 90 op de afdelingen intensieve zorg. Van Gucht verwacht dat de ziekenhuisbezetting binnenkort de bodem zal bereiken.

Het aantal nieuwe overlijdens wegens COVID-19 blijft verder zakken. In de week van 4 tot 10 juli waren er dagelijks gemiddeld 2 sterfgevallen, een krimp van meer dan een derde (35 procent). 

Op 7 juli was er  in België geen enkel overlijden door COVID-19. Dat is volgens Van Gucht tot dusver de tweede dag in de ganse pandemie. De vorige dag zonder een overlijden door COVID-19 was zowat een jaar geleden, op 10 juli 2020.

Het Crisiscentrum benadrukt dat nog niet iedereen volledig gevaccineerd is en roept daarom iedereen op om nog steeds voorzichtig te blijven, ook als je volledig gevaccineerd bent. "Focus je op buitenactiviteiten en hou je aan de regels", aldus Van Gucht.

Ons land heeft de groepsimmuniteit nog niet bereikt. "We moeten nu al vooruit denken naar september en naar de terugkeer naar de scholen. In deze context blijven onze resultaten, hoe uitstekend ze ook zijn, nog ontoereikend om de gewenste groepsimmuniteit te bereiken", aldus Sabine Stordeur, projectmanager van de taskforce vaccinaties.

 

Gelieve u in te loggen om een reactie te plaatsen