Zoekveld

Moment gekomen om verplichte vaccinatie zorgpersoneel te onderzoeken (De Sutter)
14/07/2021 - 12:21

comments

2

"Het moment is gekomen om de verplichte vaccinatie van het zorgpersoneel ernstig te onderzoeken". Dat heeft federaal vicepremier Petra De Sutter van Groen dinsdag gezegd in het VRT-programma "Terzake". Als arts is De Sutter voorstander, maar ze beklemtoont wel dat "iedereen mee moet zijn om dit uit te rollen".

Nu Frankrijk de vaccinatie tegen COVID-19 verplicht maakt voor zorgpersoneel, laait ook de discussie in ons land opnieuw op. Voor De Sutter is "het moment gekomen om dit ernstig te onderzoeken". "Je ziet dat je geen winst meer boekt in de sector van de zorgverleners, de cijfers slabakken en zijn veel te laag in bepaalde groepen. Dan moet je misschien die stap zetten, ook omdat we in de staart van de vaccinatiecampagne komen", zei ze. Dat leeft volgens haar ook binnen de regering. "Iedereen heeft nu het gevoel: dit is volgende stap die we moeten zetten".

De Sutter wijst erop dat zorgverstrekkers dagelijks met kwetsbare mensen in contact komen. "Zorgverstrekkers moeten absoluut gevaccineerd zijn. Zij moeten het voorbeeld geven en mogen hun patiënten niet potentieel risico doen lopen", meent ze. In vergelijking met de start van de vaccinatiecampagne zes maanden geleden is er volgens de vicepremier ook veel meer wetenschappelijke informatie voorhanden. "Nu nog zeggen: ik ben bang voor mijn vruchtbaarheid of zwangerschap, dat is niet meer gebaseerd op wetenschappelijke evidentie."

Wat indien zorgverleners de prik toch blijven weigeren? Ontslag of het inhouden van loon vindt De Sutter wel heel drastisch, maar die personen zouden volgens haar bijvoorbeeld niet meer met patiënten in contact mogen komen. De vicepremier beklemtoont evenwel dat over een verplichte vaccinatie en alle bijhorende modaliteiten breed overleg moet plaatsvinden met de sector. "Je moet echt iedereen mee hebben om dit uit te rollen."

Gelieve u in te loggen om een reactie te plaatsen

Reactie

Moment gekomen om verplichte vaccinatie zorgpersoneel te...

Hoe verklaar je dat gevaccineerden toch nog positief kunnen testen en het virus kunnen doorgeven aan anderen? Iedereen kent wel iemand in zijn of haar nabije omgeving, hulpverlener of niet, die gevaccineerd is en positief test, zelfs ziek wordt, sommigen onder hen zwaar ziek (Covid).

Moment gekomen om verplichte vaccinatie zorgpersoneel te...

Waarom weeral maar eens focussen op het personeel in de zorg? Zijn zij misschien de motor van de pandemie? De meeste infecties komen van groepen mensen die zich niks aantrekken van de regels en met toestemming van de overheid vrolijk op reis gaan, gaan fuiven,.... Als men consequent is, moeten alle mensen die op een of andere manier al dan niet professioneel in contact komen met anderen ook verplicht gevaccineerd worden: winkelpersoneel, fuivers, reizigers, treinbegeleiders, buschauffeurs enz. In tegenstelling tot mensen in de zorg, hebben deze categorieën weinig tot geen opleiding gehad om op een correcte manier om te gaan met mogelijk besmette personen en vormen ze een veel groter risico om besmet te worden of  een besmetting over te dragen. Van vrijwillige vaccinatie is de facto geen sprake, omdat het zorgpersoneel nu eigenlijk voor een voldongen feit zal geplaatst worden: prikken of afdruipen. De vergelijking met het verplichte vaccin tegen HBV gaat absoluut niet op: ten eerste wordt HBV op een andere manier overgedragen en is er van besmetting van de pat. sowieso al extreem weinig tot geen sprake, ten tweede dient dit vaccin om de zorgverlener te beschermen bij prikongevallen en ten slotte is de bescherming tegen HBV zo goed als bewezen. Bij de coronavaccins is de effectieve bescherming nog steeds een vraagteken en zijn de vaccins zelf nog in een testfase. Een verplichting komt dan eigenlijk neer op het schenden van de Nurenbergcode die het verplicht onderwerpen van personen aan experimenten expliciet verbiedt. Het lijkt er op dat de politiek een zondebok voor haar falend beleid nodig heeft en met de dreiging van een vaccinatieplicht de publieke opinie zo aan het bewerken is dat de zorg uiteindelijk de schuld van alles zal krijgen. We zijn echt niet ver meer af van de stigmatisering van de groep die de brokken heeft moeten lijmen en daarvoor, zoals gewoonlijk, veel stank en geen dank krijgt.