Zoekveld

"Huisartsen worden overrompeld door reizigers voor testcodes" (Dirk Devroey)
18/06/2021 - 11:37

VUB-professor Huisartsengeneeskunde Dirk Devroey klaagt vrijdag voor het nieuwe Overlegcomité aan dat de reguliere werking van Vlaamse huisartsen lijdt onder de vele vragen van reizigers om testcodes. Hij pleit ervoor dat het systeem waarbij de patiënt zelf een testcode kan genereren zo snel mogelijk in gebruik gesteld wordt.

Wie op reis gaat, moet vandaag in veel gevallen nog altijd een negatieve PCR-test kunnen voorleggen aan het land waarin hij of zij aankomt. Voor een test in een officieel testcentrum heeft de reiziger een activatiecode nodig en de vraag naar die codes swingt de pan uit.

"Huisartsen worden overrompeld door reizigers voor testcodes en kunnen de vraag niet meer aan. Hierdoor gaan vertrekkende reizigers naar privétestcentra waar geen activatiecode nodig is. Deze centra vragen soms buitensporige bedragen, want het Koninklijk Besluit waarin het bedrag beperkt wordt tot 55 euro is nog niet in voege", stelt Devroey.

Om de druk te verlichten, vragen de huisartsen om het systeem waar de patiënt zelf een testcode kan genereren sneller in voege zou treden, nog vóór 1 juli. Die testcode zouden reizigers kunnen aanmaken via het online gezondheidsportaal Personal Health Viewer.

"Op dit moment krijgen de huisartsen minstens tien vragen per dag voor testen hetgeen de reguliere werking ontregelt. De komende weken zal het om tienduizenden testen per dag gaan", vreest Devroey.

Gelieve u in te loggen om een reactie te plaatsen