Zoekveld

Covid: binnenkort weer naar school?
12/07/2021 - 02:40

De vakanties zijn nog maar net begonnen of we hebben het al over de terugkeer van het onderwijs én van Covid-19... Als school de spiegel is van onze samenleving vanuit een viraal oogpunt, is het dus een plaats van overdracht. Dit is echter niet per se een groot probleem: het uitvoeren van regelmatige tests zou de verspreiding van het virus beperken, aldus een studie ...

Simulaties die in het kader van het onderzoek werden uitgevoerd, toonden aan dat in een klaslokaal van 25 leerlingen tussen de 0 en 20 leerlingen besmet kunnen raken na blootstelling, afhankelijk van zelfs kleine aanpassingen in de transmissiesnelheden van individuen of geïnfecteerde omgevingen. Onderzoekers testten de effectiviteit van twee verschillende transmissiecontrolestrategieën.

In het eerste geval, wanneer een leerling (of docent/staflid) symptomen vertoont, wordt deze gevraagd om thuis te blijven, getest met een PCR-test, en als de uitslag positief is, worden controlemaatregelen in de klas ingevoerd, bijvoorbeeld door dichtbij te vertellen contacten van de besmette persoon om thuis te blijven.

In de tweede strategie worden alle leerlingen in de klas regelmatig getest met behulp van sneltests, ongeacht of ze symptomen hebben. Wanneer een leerling een positief resultaat laat zien, wordt er ingegrepen om verdere overdracht te voorkomen.

De onderzoekers ontdekten dat in scenario's met hoge transmissiesnelheden de interventies die werden gebruikt als onderdeel van de eerste controlestrategie, waarbij preventieve acties effect hadden na een positieve testuitslag, te traag waren om grote epidemieën te voorkomen. Het gebruik van sneltesten om de hele bevolking te screenen en infecties op te sporen voordat symptomen optreden, zoals in de tweede strategie, heeft het mogelijk gemaakt om grote epidemieën te voorkomen.

Dit onderzoek komt op het juiste moment aangezien er inmiddels meerdere sneltesten bij ons verkrijgbaar zijn in apotheken, waaronder de antigeentest. De onderzoeksresultaten kunnen worden toegepast op andere omgevingen waar mensen meerdere uren per dag met dezelfde groep van ongeveer 20-30 andere mensen doorbrengen.

COVID-19 in schools: Mitigating classroom clusters in the context of variable transmission

 

Gelieve u in te loggen om een reactie te plaatsen