Zoekveld

Covid-19: het intranasale vaccin werkt!
13/07/2021 - 12:14

De moeilijkheid met de huidige Covid-19-vaccins is dat ze alleen in injecteerbare vorm bestaan, wat het potentiële aantal gevaccineerden vermindert en de toediening ervan vertraagt. Al enkele jaren blijkt uit onderzoek dat intranasale griepvaccinatie mogelijk is, dus waarom niet tegen Covid.

Het experimentele vaccin gebruikt een onschadelijk para-influenza 5 (PIV5)-virus om het SARS-CoV-2-spike-eiwit tot expressie te brengen in cellen waar het een immuunrespons veroorzaakt die beschermt tegen infectie met Covid-19. PIV5 is verwant aan verkoudheidsvirussen en infecteert gemakkelijk verschillende zoogdieren, inclusief mensen, zonder significante ziekte te veroorzaken. Het onderzoeksteam heeft al aangetoond dat dit vaccinplatform proefdieren volledig kan beschermen tegen MERS (Middle East Respiratory Syndrome), ook veroorzaakt door een coronavirus.

Het geïnhaleerde PIV5-vaccin dat door het team is ontwikkeld, richt zich op cellen in de slijmvliezen die de neusholtes en de luchtwegen bekleden. Deze cellen zijn het primaire toegangspunt voor de meeste SARS-CoV-2-infecties en de plaats van vroege replicatie voor het virus. Het virus dat in deze cellen wordt geproduceerd, kan dieper in de longen en andere organen in het lichaam doordringen, wat kan leiden tot ernstiger ziekten. Bovendien kan het virus dat in deze cellen wordt geproduceerd gemakkelijk worden geëlimineerd door uitademing, waardoor overdracht van de ene geïnfecteerde persoon naar de andere mogelijk is.

De studie toonde aan dat het vaccin een gelokaliseerde immuunrespons veroorzaakte, waarbij antilichamen en cellulaire immuniteit betrokken waren, die de muizen volledig beschermden tegen dodelijke doses SARS-CoV-2. Het vaccin voorkwam ook infectie en ziekte bij fretten en, belangrijker nog, leek de overdracht van Covid-19 van geïnfecteerde fretten naar hun onbeschermde en niet-geïnfecteerde kooigenoten te blokkeren. De fret wordt gebruikt om vaccins tegen luchtwegaandoeningen te testen, omdat het het enige knaagdier is, dat in het laboratorium is grootgebracht, dat niest ...

Protection of K18-hACE2 mice and ferrets against SARS-CoV-2 challenge by a single-dose mucosal immunization with a parainfluenza virus 5–based COVID-19 vaccine

Gelieve u in te loggen om een reactie te plaatsen